Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu

Warsztaty w Centrum Promocji Produktu Lokalnego w Boniewie

Warsztaty w Centrum Promocji Produktu Lokalnego w Boniewie

W związku ze zbliżającym się Światowym Dniem Chleba uczniowie klasy trzeciej wybrali się na wycieczkę do Centrum Promocji Produktu Lokalnego w Boniewie. Tam czekała na nich pani Danuta Majcher – animatorka GOK- u, a zarazem bibliotekarka oraz koledzy i koleżanki ze Szkoły Podstawowej w Fajsławicach.

Dzieci aktywnie uczestniczyły w warsztatach, które poświęcone były wypiekaniu chleba. Była to fantastyczna przygoda, gdyż po raz pierwszy wcieliły się w rolę piekarzy. Po uprzednim umyciu rąk dzieci z wielką ochotą zabrały się do pracy. Starannie ,,wyrobiły" ciasto, nadały kształt swoim chlebkom i pięknie udekorowały je ziarnami. Zapach upieczonego chleba unosił się w całej pracowni.

Podczas oczekiwania na upieczenie chlebków pani Danusia  omówiła historyjkę pt,, Od ziarenka do bochenka", dzięki której dzieci poznały etapy rozwoju i wzrostu ziarna oraz proces pieczenia chleba. Miały też możliwość obejrzenia różnych rodzajów zbóż oraz wieńców dożynkowych.

Następnie przystąpiły do degustacji przygotowanych przez siebie zdrowych kanapek. Z pewnością były pyszne. Zajęcia kulinarne sprawiły wiele radości naszym małym piekarzom.

 

Elżbieta Bosa

Powiązane galerie zdjęć:

Podziel się
Oceń