W związku ze zbliżającym się Światowym Dniem Chleba uczniowie klasy trzeciej wybrali się na wycieczkę do Centrum Promocji Produktu Lokalnego w Boniewie. Tam czekała na nich pani Danuta Majcher – animatorka GOK- u, a zarazem bibliotekarka oraz koledzy i koleżanki ze Szkoły Podstawowej w Fajsławicach.
Dzieci aktywnie uczestniczyły w warsztatach, które poświęcone były wypiekaniu chleba. Była to fantastyczna przygoda, gdyż po raz pierwszy wcieliły się w rolę piekarzy. Po uprzednim umyciu rąk dzieci z wielką ochotą zabrały się do pracy. Starannie ,,wyrobiły" ciasto, nadały kształt swoim chlebkom i pięknie udekorowały je ziarnami. Zapach upieczonego chleba unosił się w całej pracowni.
Podczas oczekiwania na upieczenie chlebków pani Danusia omówiła historyjkę pt,, Od ziarenka do bochenka", dzięki której dzieci poznały etapy rozwoju i wzrostu ziarna oraz proces pieczenia chleba. Miały też możliwość obejrzenia różnych rodzajów zbóż oraz wieńców dożynkowych.
Następnie przystąpiły do degustacji przygotowanych przez siebie zdrowych kanapek. Z pewnością były pyszne. Zajęcia kulinarne sprawiły wiele radości naszym małym piekarzom.
Elżbieta Bosa